miércoles, 6 de febrero de 2008

Algunes consideracions i definicions
L’ús del participi actiu (emigrant, immigrant) o del participi passiu (emigrat, immigrat) no són sinònims exactes. El participi actiu es refereix a una acció que no ha finalitzat i, per tant, seria correcte només mentre dura l’acció: per tant, podem parlar amb propietat d’un emigrant o un immigrant mentre dura el procés migratori. A partir del moment que l’acció finalitza (i s’acaba el desplaçament) és més correcte utilitzar el participi passiu: emigrat o immigrat.
Alguns autors denuncien l’ús del participi actiu (immigrant) per a les persones que ja no s’estan desplaçant (que, en tot cas són immigrats) com una forma d’estigmatització o discriminació: es nega la realitat de l’assentament en la nostra societat, com si fossin persones que estan en continu moviment.

* Fenòmens migratoris:Es refereix, de forma genèrica, als moviments de població demogràficament significatius.
* Immigració: Moviment migratori vist des de la perspectiva del lloc d’arribada dels migrants.
* Emigració: Moviment migratori vist des del punt de vista de la procedència o partença dels migrants.
* Emigrant / emigrat: Persona que emigra, és a dir, que marxa d’algun lloc per anar a un altre. Les connotacions d’aquest terme són, en general, neutres o positives.
* Immigrant / immigrat: Persona que immigra, és a dir, que arriba a algun lloc procedent d’un altre. Les connotacions d’aquest concepte, en el nostre context, són clarament negatives.

No hay comentarios: